22. aug, 2014

RINGVE MUSIKKMUSEUM

Tidlig på året ble det klart at Ringve Musikkmuseum i Trondheim var interessert i et besøk fra HSMO. Det var svært smigrende!!

Forberedelser ble gjort – både musikalske og praktiske, og den 22. august satt vi på scenen i museets konsertsal. Det var relativt godt fremmøte, og mottagelsen på Ringve var strålende. (Se og hør video under avsnittet "Hva er mandolaika"  -  "Musikk".)

Museet kalte det hele en «Mandolaika-happening», og for orkesterets medlemmer ble dette en stor opplevelse.

Vi ønsket å presentere mandolaikaen med alle instrumentets muligheter, samt – etter museets ønske – fortelle om vår lange historie.

I noen år har HSMO hatt god kontakt med musikeren Olav Christer Rossebø. På vår forespørsel var hans svært positiv til å delta på Ringve, og presentere mandolaikaen som soloinstrument. Olav Christer trakterer mange strengeinstrumenter, og hadde skaffet seg en brukt mandolaika som han spiller på i ulike sammenhenger. På Ringve viste han at mandolaikaen, i de rette hender, fungerer flott som soloinstrument.  Han sa seg også villig til spille med i orkesteret, hvilket ga en effekt som var til glede både for orkestermedlemmene og for de som hørte på.

Ringve er interessert i kjøpe av oss et komplett mandolaika byggesett når et slikt blir klart i nærmeste fremtid. (Se vårt avsnitt om byggesett.)

Mandolaika byggesett.

HSMO har i mange år tenkt på en ny utbredelse av mandolaikaen. Det har vært arbeidet på forskjellig fronter, men det er først i 2014 at våre planer ser ut til å kunne realiseres. Ideen om et byggesett ble lansert, og mulige produsenter og leverandører i inn- og utland ble kontaktet og vurdert.

Byggesettet skal være såpass ferdigstilt at man enkelt skal kunne montere gripebrett, strenger, stemmeskruer osv. uten særlig bruk av verktøy. Det skal heller ikke være nødvendig med annet enn en skolepult eller et vanlig bord som arbeidsbenk. Vi har tro på at byggesettet skal kunne tas i bruk i løpet av 2015 – både av skoler og av andre. Pr. 2017 er byggesettet en realitet - se eget avsnitt. Det er tatt i bruk på flere skoler.