Musikklivet i 2021

14. feb, 2012

I forbindelse med konserten i Iladalen kirke 29. oktober 2011 tok Norsk Balalaikaorkester kontakt med spørsmål om vi kunne være interessert i et samarbeid. Det var vi i utgangspunktet veldig interessert i, og vi ble etter hvert invitert til en samøvelse med dem den 14. februar i deres øvingslokale i Karl Johansgate 8. Det viste seg at de øvet i et kontorrom, og plassen var meget begrenset.  NBO var 6 fremmøtte – vi var 7. Det ble akkurat plass!!

Det ble en morsom øvelse hvor de to fellesnummerne fra konsertene i Iladalen kirke kom i fokus. Det var nemlig de eneste vi uten videre kunne spille sammen. Det ble gjort spede forsøk på å spille andre stykker sammen, men det var tydelig at noter måtte omarbeides for videre samspill.

Det virket som et samarbeid har noe for seg, så det ble gjort avtaler om noteskriving og om nye øvelser. Men – det er tydelig at et større øvingslokale må til.

24. nov, 2011

Spilling på Haugerud Seniorsenter hvor vår ”gamle”sløydlærer Rolf B. Solheim har treskjærerkurs. Solheim – 92 år gammel – bygger mandolaika. Hans kursdeltagere ønsker også å bygge instrumenter. Fantastisk!! Vi ordnet gripebrett!!

29. okt, 2011

Nærmest en gjentagelse av konserten i 2009. Denne gang med Oslo Gitarensemble som arrangør. Ikke like mange tilhørere som sist, men en vellykket konsert. Som fellesnummer ble spilt ”Recuerdos de la Alhambra” – et flott spansk stykke.

20. mai, 2011

En vellykket tur med 5 mandolaikaveteraner pluss ledsagere. Det hyggelige ekteparet Rasch fra Trondheim hadde ”hengt” seg på. Dyktig reisearrangør var Norus Norge. Sverre og Svetlana ga oss en stor opplevelse i Boris Borisoffs fødeby.

1. jan, 2011

Ørland framhaldsskole 1963/1964

Mandolaika

Jon Kirkeby-Garstad var i tillegg til å være en god lærer, svært interessert i musikk. I samarbeid med sløydlærer Arne Mikkelhaug opprettet han hvert skoleår et mandolaika-orkester. På sløyden produserte guttene mandolaikaen og i musikktimene lærte de å spille på den. Instrumentet var en mellomting mellom mandolin og balalaika. Det hadde trekantet korpus, kort hals og tre strenger. Så vidt jeg kan huske var det stemt i kvinter (g, d1, a1). Dessuten spilte de med plekter - vi jentene var mektig imponert. De spilte på foreldrekveldene som vi arrangerte i kinosalen på Yrjarshall. Når «Stenka Rasin» tonet ut i salen var det virkelig fest! Kirkeby-Garstad spilte sammen med orkestret på fiolin. Jeg har lenge hatt en drøm om å få høre igjen disse instrumentene. Det ligger helt sikkert en mengde av dem rundt i Ørlandske hjem. Hvem tar opp tråden?